Most én kérdeznék... Sütireceptekre lenne szükségem, amiben a nyári almáinkat felhasználhatnám. Levelestészta kilőve... A kelt az nagyon menő nálunk :)
Almás muffin: 20 deka cukrot felverek 2 egész tojással. 20 deka reszelt almát, pici fahéjat, 25 deka lisztet, fél csom sütőport, és fél kk szódabikarbónát teszek bele. Muffinformában kisütöm, kb 180 fokon, kb 20 perc. (tényleg nincs benne olaj !!! - eredetileg nem muffinfecept volt, hanem sima tepsis süti, csak nálunk mostanság a muffin van divatban.) Ja, és még lehet a tésztába tenni durvára tört diót is, nem rontja el! ;-)
Ja, és a férjem kedvence: almás pite valódi vajas tésztával A töltelékhez a megpucolt almát lereszelem, pár almát csak nagyobb darabokra vágok. Fahéjja, cukorral, pici citromlével megpárolom, amig elpárolog a leve. A tésztához: 45 deka lisztet elmorzsolok 30 deka vajjal (az igazi vaj KÖTELEZŐ - margarin TILOS!!!) 15 deka cukorral, két tojássárgával, pici rummal összegyúrom. (Ha túl kemény lenne, akkor kicsi tejföl mehet bele, de általában ez így jó.) A tésztát legalább fél órát hűtőben pihentetni kell! Utána két részre osztom, kinyújtom. Egy lap tésztára mehet egy vékony réteg baracklekvár, rá az alma, rá a másik lap tészta. Megkenem tojással, megszurkálom, és 200 fokon kisütöm!
hááát, attól függ, hogy milyen vastag a töltelék benne... Mondjuk egy normál tepsibe ennyi tésztához úgy jó egy kilónyi almát használok (tisztán mérve), és akkor kb 40 percig sütöm. No és csak akkor lehet egyáltalán szeletelni, ha kihűlt! Nálunk ezt sosincs a családnak türelme kivárni, ezért aztán kicsit szétesik - node sebaj, az íze akkor is nagyszerű!
Omlós almatorta hv: 30 deka liszt, 16 deka cukor, 12 deka ráma, 4 alma, 1 citrom, 3 tojás, 1 tasak sütőpor, 1 pohárka brandy, 1 csipet só, ráma és liszt a tortaformához. Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyünk bele 15 deka cukrot, a sütőport, a sót, a citrom reszelt héját, a villával felvert tojásokat és keverjük össze. Ezután öntsük bele a megolvasztott rámát meg a brandyt, és dolgozzuk simára.rámával megkent lisztezett tortaformába. rázzuk meg a formát, hogy egyenletes legyen a tészta, majd szórjuk meg a tetejét a maradék cukorral. Süssük 200 fokon 30 percig. Hagyjuk langyosra hülni, majd tegyük át rácsra, hidegen tálaljuk, ínyenceknek meleg csokikrémmel vagy vaníliaöntettel.
FAHÉJAS MORZSASÜTI hv: 3 zöldalma, 6 ek cukor, 9 deka liszt, 12 deka ráma, őrölt fahéj, ráma és liszt a tortaformához. Hámozzuk meg az almákat és szeljük nagyon vékony vékonyra. Tegyük le egy rétegben egy szögletes, rámával kikent, lisztezett tepsibe. Szórjuk meg három ek cukorral és a fahéjjal. Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük bele a maradék cukrot és a hideg felkockázott rámát. Az ujjaink hegyével gyorsan dolgozzuk össze morzsásra. Morzsoljuk v. reszeljük az alma tetejére és 200 fokon fél óra alatt süssük aranybarnára. Langyosan v. hidegen tálaljuk a tepsiben, lehet ehhez is csokikrémet v. vaníliaöntetet készíteni.
További remek almás receptek a Horváth Ica szakácskönyvben, és a mindmegette.hu-n is vannak. A mindmegettés link: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=receptkereso&a=100&q=alma&holkeres=2&mehet=Mehet
Nem szoktam almás sütiket sütni, sajna nem tudok receptet :-(
VálaszTörlésalmakompót? almalekvár?
VálaszTörlésLekvárt semmiképp sem... Nem ennénk meg. Alig eszünk lekvárt!
VálaszTörlésÉn lereszelném, és megenném fahéjas porcukorral :-)))
VálaszTörlésAlmáspalacsinta? Almáslepény?
Almás muffin:
VálaszTörlés20 deka cukrot felverek 2 egész tojással. 20 deka reszelt almát, pici fahéjat, 25 deka lisztet, fél csom sütőport, és fél kk szódabikarbónát teszek bele. Muffinformában kisütöm, kb 180 fokon, kb 20 perc.
(tényleg nincs benne olaj !!! - eredetileg nem muffinfecept volt, hanem sima tepsis süti, csak nálunk mostanság a muffin van divatban.)
Ja, és még lehet a tésztába tenni durvára tört diót is, nem rontja el! ;-)
Ja, és a férjem kedvence:
VálaszTörlésalmás pite valódi vajas tésztával
A töltelékhez a megpucolt almát lereszelem, pár almát csak nagyobb darabokra vágok. Fahéjja, cukorral, pici citromlével megpárolom, amig elpárolog a leve.
A tésztához: 45 deka lisztet elmorzsolok 30 deka vajjal (az igazi vaj KÖTELEZŐ - margarin TILOS!!!) 15 deka cukorral, két tojássárgával, pici rummal összegyúrom. (Ha túl kemény lenne, akkor kicsi tejföl mehet bele, de általában ez így jó.) A tésztát legalább fél órát hűtőben pihentetni kell!
Utána két részre osztom, kinyújtom. Egy lap tésztára mehet egy vékony réteg baracklekvár, rá az alma, rá a másik lap tészta. Megkenem tojással, megszurkálom, és 200 fokon kisütöm!
Nagyon jól hangzik mindkettő! A másodikat mennyi ideig sütöt? Kb....
VálaszTörléshááát, attól függ, hogy milyen vastag a töltelék benne... Mondjuk egy normál tepsibe ennyi tésztához úgy jó egy kilónyi almát használok (tisztán mérve), és akkor kb 40 percig sütöm.
VálaszTörlésNo és csak akkor lehet egyáltalán szeletelni, ha kihűlt! Nálunk ezt sosincs a családnak türelme kivárni, ezért aztán kicsit szétesik - node sebaj, az íze akkor is nagyszerű!
Omlós almatorta
VálaszTörléshv: 30 deka liszt, 16 deka cukor, 12 deka ráma, 4 alma, 1 citrom, 3 tojás, 1 tasak sütőpor, 1 pohárka brandy, 1 csipet só, ráma és liszt a tortaformához.
Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyünk bele 15 deka cukrot, a sütőport, a sót, a citrom reszelt héját, a villával felvert tojásokat és keverjük össze. Ezután öntsük bele a megolvasztott rámát meg a brandyt, és dolgozzuk simára.rámával megkent lisztezett tortaformába. rázzuk meg a formát, hogy egyenletes legyen a tészta, majd szórjuk meg a tetejét a maradék cukorral. Süssük 200 fokon 30 percig. Hagyjuk langyosra hülni, majd tegyük át rácsra, hidegen tálaljuk, ínyenceknek meleg csokikrémmel vagy vaníliaöntettel.
FAHÉJAS MORZSASÜTI
hv: 3 zöldalma, 6 ek cukor, 9 deka liszt, 12 deka ráma, őrölt fahéj, ráma és liszt a tortaformához.
Hámozzuk meg az almákat és szeljük nagyon vékony vékonyra. Tegyük le egy rétegben egy szögletes, rámával kikent, lisztezett tepsibe. Szórjuk meg három ek cukorral és a fahéjjal. Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük bele a maradék cukrot és a hideg felkockázott rámát. Az ujjaink hegyével gyorsan dolgozzuk össze morzsásra. Morzsoljuk v. reszeljük az alma tetejére és 200 fokon fél óra alatt süssük aranybarnára. Langyosan v. hidegen tálaljuk a tepsiben, lehet ehhez is csokikrémet v. vaníliaöntetet készíteni.
Almáspite: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=6944
Almás lepény: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=6183
Almafánk: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=9824
Almás-túrós muffin: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=9790
Tárkonyos almaleves: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=9687
További remek almás receptek a Horváth Ica szakácskönyvben, és a mindmegette.hu-n is vannak. A mindmegettés link: http://www.mindmegette.hu/index.php?apps=receptkereso&a=100&q=alma&holkeres=2&mehet=Mehet
Na, ennyi elég????:)))))))))))))))))))))
Szila