8/30/2007

Az 1€-s sál


Végeztem vele :D
A mintát úgy terveztem, hogy látszódjanak a különleges szálak, ami maga a "fonal". A sálat 10 szemmel kezdtem, 6 mm-eres tűvel. Két sor lusta után a két-két szélső szemet lustának meghagyva, hozzákdeztem a "szálas" részhez. Két szélszem, aztán egy sima, egy ráhajtás, két sima, egy ráhajtás,majd újra két sima, egy ráhajtásegy sima és két szélszem. (2szél-1s-1ráh-2s-1ráh-2s-1ráh-1s-2szél). A ráhajtást a fonákán fordítottként kötöttem le.
Aztán csak kötöttem, míg el nem fogyott a fonal. Utolsó két sorból az elsőnél: visszáján kezdtem el simát kötni, és azt a három szemet, amit ráhajtással kaptam: egyszerűen leengedtem, hagytam, hogy lefusson, sőt, rásegítettem :) Nem mondom, hogy kellemes érzés volt a gyomrom tájékán...
Majd még egy sima sor, ami egyben a befejező sor is volt -- > készen is vagyunk.

Eredmény: egy kellemes, pamutos, vicces sál :)
Hogy miért "1€-s sál"? Mert ez az a fonal, amit Ausztriában vettem, akciósan, 1€-ért.

15 megjegyzés:

 1. nagyon jó lett, ötletes megoldás, milyen hosszú lett így a sálad?
  Évi méred az időt, hogy milyen gyorsan kötsz? tisztában vagyok vele, hogy én lassan kötök,hímzek,stb. de hogy ennyire:D én még csak az első sálnál tartok kb. 30cm van készen:( és belekezdtem az "Éva" sálba Mozarttal, no abból meg talán 15cm van meg:( jövő télre leszek kész csak, ha így haladok:(((

  VálaszTörlés
 2. Szép lett a sálad! Az enyém is hasonló mintával fog készülni. A ráhajtásokat a visszáján csak leengeded?

  VálaszTörlés
 3. Timi: 150 cm hosszú lett.
  És nem kötök gyorsan olyan nagyon, csak: nincs se gyerekem, se munkám. Ma még utoljára. Holnap már utolsó értekezlet és kezdődik az tanév... Igaz, hogy már múlt hét csüt. óta bejárunk, de most még korán hazaérek.

  Hajni: a ráhajtást az utolsó előtti sorig úgy kötöm, mintha nem is lenne ráhajtás... (nézd meg a jobb oldali képekből a felsőt: ott már a jobb oldali ráhajtást elkezdtem leengedni, de a másik kettő még csak leengedve van, de még nem kezdett el lefutni, mint a harisnya...) A sál nagy része úgy néz ki, hogy az eleje sima, hátulja fordított, kivéve a két-két szélső szemet, ami lustakötéssel készül.
  Így már érted?

  VálaszTörlés
 4. Hát Évi, megállt a falat a számban (ugyanis éppen ettem) a csodálkozástól, mikor olvastam a 150 centit. Ez még gyerek és munka nélkül is iszonyú gyors.
  Bátor a szemleengedés, én biztos nem merném, de az eredmény ismét szuper.

  VálaszTörlés
 5. Ne gondold, hogy nem volt magas vérnyomásom, miközben a szemeket futtattam le...

  VálaszTörlés
 6. Ja, asszem értem: az elején "felszaporítod" a szemszámot a ráhajtásokkal, aztán már csak simán kötsz, és a végén visszaengeded. Ez tök jó, de biztos én is szívdobogva vártam volna a végén, mi történik, ha lefut, jó lesz-e :)
  Akkor az én mintám nem ilyen :)))

  VálaszTörlés
 7. Évi, huh de jó hosszú lett, egyre jobban tetszik a minta;) Holnapi munkakezdés:( vagy várod már?

  VálaszTörlés
 8. Várom, mint hátamra egy púpot...

  VálaszTörlés
 9. Szia Évi,
  nagyon tuti a sál, hozzá is kezdtem, de valamit nagyon rosszul csinálok:(
  10 szemmel kezdek, ahogy kleírtad. De, ha a ráhajtást a fonákán simán lekötöm, akkor a szemek száma nekem egyre szaporodik. De látom, neked végig 10 szem marad. Mit csinálok rosszul?

  VálaszTörlés
 10. 10 szemmel kezdtem. Aztán a lustasorok után három ráhajtást szedtem fel (így már 13 szemem lesz), aztán hátul csupa fordítottakat kötöttem, kivéve a szélszemeket. Aztán újra az eleje következik, de ezeket a szemeket már simán kötöm, nincs többet ráhajtás, egyszer sem!
  És ezzel a 13 szemmel dolgozok addig, míg el nem érem a kellő hosszt - aztán mikor jön a befejező lustasorpáros, akkor engedem le AZOKAT A SZEMEKET, amiket ráhajtással nyertem még az elején...

  VálaszTörlés
 11. Megvilágosodtam!!!!
  Köszi Évi!!!
  Vettem ma egy-sztem szuper fonalat,megcsinálom, és remélem, még este meg tudom neked mutatni.
  Köszi, köszi, köszi:)))

  VálaszTörlés
 12. http://kep.tar.hu/manyesz/50184370/32531947#2
  csak eddig jutottam még, neked tettem fel, pedig, szombaton megcsináltam a zöldet,de azóta bolondok háza van körülöttem. Köszi még 1x a segítséget, imádom:))))

  VálaszTörlés