12/30/2009

Emma

Nem nagy titok, hogy szeretem Jane Austen könyveit. Valahogy megfogott az a kor, a stílus, az élcelődő hangnem, a finom társadalomkritika... Még a menyasszonyi ruhám is ezt a stílust idézte, nem véletlenül.
Nagy élvezettel olvastam gimis koromban a Büszkeség és balítéletet (azóta még párszor újra...), de a többi se menekült. Végül idén a Meggyőző érvek került a kezembe. Mint bizonyára tudjátok, nagyon vékonyka kis könyv, és nagyon szeretem JA stílusát, ezért végig kézifékkel olvastam - egyszerre csak egy-egy fejezetet engedtem elolvasni. Így is túl rövidnek éreztem. Próbáltam apró falatokban élvezni, hogy sokáig tartson.
Ha ki kellene választanom a kedvenceimet, akkor a sorrend a Büszkeség és balítélet lenne, melette szorosan a Meggyőző érvekkel, aztán az Értelem és érzelem. A többi se volt rossz, de ők a kedvenceim.

Aprópó Büszkeség és balítélet: megjelent egy egészen extrém verziója a történetnek, mely szerint "A Bennet-lányok igazi kardforgatók és Mr. Darcy sem csak egy jó parti, hanem rengeteg élőhalott eltakarítása fűződik a nevéhez. Jól nevelt és kifogástalan modorú hamvas úrinők és fess úriemberek két bál és házassági ajánlat között gyilkolják a zombikat.
Hiszen köztudomású, hogy "a zombi, ha agyvelőre tett szert, okvetlenül még több agyvelőt szomjaz." A könyvet egyébként Austen, Jane - Grahame-Smith, Seth páros írta, bár ehhez JA-nak nem sok szava lehetett, ugye - a könyv címe pedig, bármily mellbevágó: Büszkeség és balítélet meg a zombik.


Viszont be kell vallanom, hogy az Emmához legalább háromszor fogtam hozzá, és már pár lap után mindig leraktam. Valahogy ez az állandó párok összeboronálása, pletykahalmazok és egyebek: nehezen emésztettem őket. Évente, két évente mindig nekiugrottam, majd győztem, persze, de kemény és híres harc volt, véres áldozatok nélkül ugyan, de mély nyomokat hagyva bennem. Hiába jöttek nekem nagy nevű Gwyneth Paltrow-k (bár meg kell hagyni, hogy itt Alan Cumming nagyon jól játszotta Mr. Eltont),Kate Beckinsale-ek, Emma Woodhouse nem tudott beférkőzni a szívembe.
Mígnem jött a BBC és - szokásához híven -összehozott egy olyan remekbe szabott sorozatot, hogy csak pillogtam! Négy rész, csodásan megszerkesztve, még a könyvnél is élvezhetőbb volt, pedig igencsak ragaszkodott az eredetihez, ügyelve a ruhákra, épületekre, nagyon kellemes színészi játékkal...
Érdemes végignézni a stáblistán, egy jó pár név ismerősnek tűnhet. Jól eltalált volt Emma is, Romola Garai nagyon jól játszotta az elkényeztetett, önhitt nőszemélyt, akit mindenki imád és körberajong. Viszont Mr. Knightley szerepét oszthátták volna egy kicsit férfiasabb pasira is - valahogy olyannak képzeltem el a regény alapján, mint aki belép az ajtón, egyből rászegeződik minden tekintet, valahogy tekintélye van és felnéznek rá. Jonny Lee Miller inkább egy aranyos kis nyuszira emlékeztet, akinek az ember megsimogatja a buksiját, ad egy répát és ennyi. Így viszont elhiszem, hogy Emma képes gyerekkori barátként tekinteni rá.

További BBC-s sorozatokat nem ismerek, de a Jane Austent nagyon remekül meg tudják fogni. Emmát is ajánlom minden JA rajongónak, nem fogtok csalódni benne :)

Elő a kötő/hímző/varró/stoppoló/horgolótűkkel és tessék Emmát nézni :)

15 megjegyzés:

  1. Szeretem az Emmát.. csak más szereposztásban szoktam meg... Ömm. azzal a szőke angol színésznővel, kinek Apple nevű a kislánya :) Persze most nem jut eszembe a neve..

    a Büszkeség és Balitélet az egyik kedvenc filmem.. de a régi tv-s eredeti változat. Bár hosszabb, és vontatottabb, mint a mozis, de a színészek játéka sokkal mélyebb és kifinomultabb, izgalmasabb, természetesebb, szerintem egyszerűen csodás!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, a szőke, Apple anyukája színésznő: Gwyneth Paltrow. És a régi Büszkeség és balítélet, tv-s verzió: nem más, mint a BBC-s sorozat :) Én is arról ítam ám ;) És most készült el a négy részes Emma!

    VálaszTörlés
  3. Vannak eszmeletlen jo bbs-s sorozatok pl az Eliott lanyok (?) ami ugyan a huszas evekben jatszodik, ket a divatfele kacsingato szegeny testverparrol szol, akik divathazat csinalnak. NAGYON KIRALY!!
    Megyek is megnezem az Emmat is. A BB nagyon ott van, nekem is a hosszu verzio kell;-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a beszámolót,felkeltetted az érdeklődésemet nagyon!:)
    Hol lehet Emmát megszerezni?Megyek keresgélek:)
    Boldog új esztendőt kívánok Évi!!!

    VálaszTörlés
  5. http://www.sidereel.com/Emma/_watchlinkviewer/6 itt nagyabol barmit meg lehet talalni. Bar az Eliott sisters nincs.

    VálaszTörlés
  6. Tévedtem, nem is kell túrni, Kicsoda linkjén meg lehet nézni :)

    VálaszTörlés
  7. Melinda: keresgess, túrj mélyre és megleled ;)

    Egyszer össze kellene szedni a régi korokat idéző bbc-s sorozatokat :) Hátha lennének még kincsek!

    VálaszTörlés
  8. Megtaláltam a Eliott lányokat: The house of Eliott néven futott. http://www.bbc.co.uk/cult/classic/houseofeliott/

    VálaszTörlés
  9. Igen, en csak ugyertettem, hogy neten nem hozzaferheto. En anno kolcsonoztem oket, de nem mentettem el :-)

    VálaszTörlés
  10. Mindig örülök, amikor másról is kiderül, hogy odavan Jane Austenért. Én is a rajongója vagyok a regényeinek és a BBC által készített filmváltozatoknak.Az általad említett Emma azonban újdonság számomra, pedig azt hittem, naprakész vagyok. :)
    Mindenképp megkeresem. Nagyon kíváncsivá tettél.
    Ha van időd, látogass el hozzám! www.foltmorzsak.blogspot.com
    Boldog új évet kívánok!
    :) Judit

    VálaszTörlés
  11. Judit, naprakész vagy, még csak októberben adták le Angliában :)

    VálaszTörlés
  12. Jajj, ez nagyon jó volt, ma néztem meg :) Köszi, hogy felhívta a figyelmem rá :)
    Az a könyv érdekes lehet.. Te olvastad?

    VálaszTörlés
  13. Igen, olvastam. Írtam, hogy többször hozzákezdtem, de végül én győztem :)

    VálaszTörlés
  14. http://atthehoneysuckletree.blogspot.com/2010/01/emma-project.html


    Ezt ma találtam és Te jutottál eszembe :)

    VálaszTörlés