2/06/2013

Egy kis kinai: gozolt zsemle, parolt zoldsegekkel

Megmutatom, mi az, ami a mai ebedkor boldogsaghormonokkal toltotte el az agyunkat: kokusztejes gozgombocok, hoi sin szosz, es parolt csirke-brokkoli-gomba, mindez ezetes uborka salataval es gyomberrel. Receptet is elarulok, ha tovabb olvasod a mesemet :)

foto: by Jamie Oliver


Mindig is hatassal voltak ram az idegen izek, es fuszerek, szeretek probalkozni. Korulbelul egy hete belepillantottam csatornavaltas kozben Jamie Oliver fozosmusoraba, ahol 15 perc alatt allit ossze komplett menuket. Annyira tetszett, hogy beleneztem egy korabbi musoraba is. Ott vert gyokeret az agyamban ez a kinai (ihletettsegu) etel- s mivel annyira egyszerunek tunt, meg foleg gyorsnak, gondoltam, amint hozzajutok egy bambusz parolohoz, azonnal kiprobalom. Javaslom megnezesre a musort (fentebb linkeltem), tutira el lehet tole csabulni.

Ma Waitangi Day van, amikoris munkaszuneti nappal unneplunk :) Igy reggel elugrottunk venni egy paroloedenyt - es kozben egy nagyon vicces eset esett meg velunk. Bementunk egy boltba, ahol csupa konyhai cucc van tanyertol ontottvas edenyig. Termeszetesen, mint ahogy itt altalaban minden (nem kinai/indiai vezette) boldban: odajott egy elado szinte azonnal, hogy tud nekunk valamiben segiteni? Altalaban elkuldom oket azzal, hogy kosz, csak korulnezunk, de most igyekeztunk, gondoltam, rakerdek, hogy van-e nekik parolojuk. A holgy mondta, hogy van fem paroloedenyuk, esetleg az nem lenne jo? Mondtam, hogy nem, en bambuszt szeretnek. Erre vigyorogva mondta, hogy csak nem Jamie Oliver musorat nezem en is? :D :D Egy par masodpercre rendszerleallas volt nalam, hogy mennyira konnyen atall egy fel orszag egy jo fozosmusor hatasara :D 

Ok, a lenyeg az, hogy ez a menu eleg gyorsan megvan... Szoval ha szereted a kulonleges izeket, akkor mindenkeppen javaslom kiprobalasra. Engem teljesen levett a labamrol :)

Ami kell hozza (4 adaghoz): 
A kokusztejes gozolt gombocokhoz: 
*400 g-os light kokusztej, konzvervben (coconut milk)
* ugyanabban a konzervben lemerve ket teli doboznyi liszt (alacsony sikertartalmu, en sutoporos lisztet hasznaltam, de a hozzaadsz kb. ket kaveskanal sutoport, ugyanazt kapod) 
* csipet so

A tobbihez:
* 2 db 200-grammos csirkemell
* 140 g vegyesgomba, megpucolva, konyhakeszen
* 3 evokanal hoi sin szosz (uvegebnek kaphato, eleg elterjedt, sejtesem szerint otthon is kaphato ez a jellegzetesen kinai fuszerekkel izesitett, suru szosz)
* 2 lime
* 200 g hosszuszaru brokkoli  (de hagyomanyos, rozsaira szedett brokkoli is megfelel)
* 1 kigyouborka
* 1 evokanal alacsony sotartalmu szojaszosz
* 1 teaskanal rizsecet
* fel csomo friss koriander
* 3 teaskanal szezammag
* egy kis csomag (kb 105 gr) savanyitott gyomber
* friss chilli izles szerint

A gombocok alapanyagat food processorban raktam ossze: a kokusztejet beleontottem, csipet sot utanadoptam, beleontottem ket doboznyi sutoporos lisztet - es had szoljon. Par masodperc alatt osszeall. Nem szabad tuldolgozni, nem kenyerteszta ez :) Aztan kiboritom egy lisztezett vagodeszkara, es hurkat alakitok belole - es ebbol 8 darabot szakitok le: szemelyenkent 2 gozgomboc keszul. Mindegyik gombockat muffinformaba teszek, es a parolo egy rekeszebe teszem oket es lefedem a tetejevel. Az edenybe a vizforralobol ontok kb. 5 centimeternyi vizet, rateszem a gombocokat.

Kozben egy edenybe teszem a hoi sin szoszt, hozzaadom az egyik lime levet, csipetnyi sot: radobalom a centis csikokra vagott csirkemellet, a max. nagyobb darabokra vagott gombakat. Atforgatom, es mehet a masik parolorekeszbe. Tetejere teszem a brokkolikat. Kiemelem a bombocokat tetostol, es anelkul, hogy felemelnem es belekukucskalnek... alateszem a zoldseges kevereket. A sorrend lenyeges, ugyanis a parolodo zoldseg es csirkemell nem lenne jo, ha racsopogne a gombocokra. Amig parolodnak, addig elkeszitjuk az ecetes uborka salatat.

Egy zoldsegpucoloval csikokat vagok az uborkabol (ettol valojaban uborka szalagjaim lesznek). A koriandert nagyobb darabokra tepdesem. Raontom a rizsecetet, szojaszoszt. Atkavarom, aztan kiszoritom belole a nedvesseget, amennyire lehet: egy tanyerkaban mar mehet is az asztalra. Ha szeretjuk a chillit, akkor vekony szetekre vagva szorjunk ra egy keveset.

Kozben a szezammag aranybarnara pirulhat (olaj es minden mas nelkul) egy kis teflon edenyben: az is mehet kis tanyerkaban az asztalra. 

Tegyunk ki az asztalra meg extra hoi sin szoszst, negyedekre vagott limeot, savanyitott gyombert. Kb. 10 perc fozes utan a gombocok es a parolt zoldseges-husos keverek is kesz. 

Es hogy hogyan kell enni? Vagjuk felbe a tanyeron a gombocot, toltsuk meg egy kis husos-gombas-brokkolis keverekkel, adjunk hozza gyombert, uborka salatat. Minden falat elott: martsuk a lime-al megontozott szoszba a megtomott gombocunk, aztan nyomjuk bele kisse a piritott szezammagba, es joizuen tomjuk magunkba :) 

Tenyleg nagyon jo :)))

1 megjegyzés: