8/16/2007

Új kötött sálak

Timi tegnap mondta, hogy ismerős neki a kis őszi kötött sálam (zöld). Valószínű, hogy ugyanonnan szedtük le a mintáját :)
Ha valaki sálmintákat keres, azt ITT is sokat talál, a bal oldali menüben! Nah, meg ITT is...

A saját kis zöldem már készülget...
50g=250 m, és mindezt 3,5 -es tűvel kötöttem. A szélessége 20 cm lett, a hossza pedig akkora, hogy egyszer meg tudjam tekerni a nyakamon, aztán egyszeres csomót kötve a mellemig érjen.
Nagyon kellemes kis sálacska!




Az eredeti fotót és mintát is közzé teszem... 47 szemmel kezdtem, nem hagytam lustakötéshez plussz szemeket! A minta két szélén van 1-1 szélszem. A végén kifeszítve szárítottam, így csak icipicit kunkorodik, de nem zavaró. Itt is figyeltem arra, hogy lekössem a mintaegységet. Elfogyasztottam egy teljes 50g-os gombolyagot és belekedztem egy másikba (Abból alig fogyott).

Ahogy én kötöttem - a jelek fentről lefelé:
- nincs szem
- ráhajtás
- két szemet összeköt (de a tűt jobból a második szemnél kezdjük el bevezetni!)
- egy szemet leemel, egyet leköt, a leemeltet ráhúzzuk
- egy szemet leemelünk, kettőt simán összekötünk, a leemeltet ráhúzzuk

19 megjegyzés:

  1. A kendő kötés, nagyon izgat engem is. :) Eszméletlen szépségű a kendőd színe. Milyen fonal?

    VálaszTörlés
  2. http://www.freeweb.hu/napcsi-andi/termekek/kotof-margareta/17573002.jpg

    Itt nézd: 1178-as kódú olívazöld :)

    VálaszTörlés
  3. Évi, köszi a fordítást;) mégis milyen hosszú a sálad centiben? csak kiváncsiságképpen:) köszi;)
    és még egy kérdés, hátha te tudod mit jelent ez: "2szemet áthúzva összekötünk" mert a simán/fordítottan összekötünk az ok, de milyen az áthúzva??? este majd okoskönyveimet is végigböngészem, de talán Te fejből is tudod:) köszi:)

    VálaszTörlés
  4. Timi: bocsánat a pongyola kifejezésért, nem tudok szakszerűen beszélni a kötésről :)
    Ha adsz egy emilt, küldök egy kis videot!

    VálaszTörlés
  5. köszi Évi:)
    e-mailem a régi;)
    timea_k@hdsnet.hu vagy timea.kucsera@gmail.com

    VálaszTörlés
  6. Köszi, megnéztem. Hogyan döntötted el, hogy milyen fonalfajtát vásároltál hozzá???? Pl miért nem a Mozartot vagy valamelyik másikat? Tudom ezek lüke kérdések. :(

    VálaszTörlés
  7. Timi, akinek az e-mail címe a régi: küldtem videot.
    Cherry: a fonalválasztás, minekutána bent vagyok már a boltban, és nem csak a látvány van (pl. neten keresztül válogatni) - tapogatok, simogatok :) Kezembe veszem a gombolyagot, nézem, milyen a színe, milyen puha, ránézek és elképzelem, mi lehetne belőle... Szóval játszok, ízlelgetem (nah, nem nyalogatom). Sajnos az itthoni fonalak esetében van tiszta gyapjú, tiszta pamut (általában 1-1 féle szálvastagsággal), nagyon kevés kevert, aztán itt vége a sornak. Kint pedig van gyapjúból legalább akkora választék, mint nálunk ahány kevert van. A szálvastagsággal játszanak, hogy mennyire volt fiatal az állat, milyen állat szőréből készül, stb. Csodaszép, természetes fonalak vannak! Kint divat a kötés, itthon meg finnyognak sokan... Valószínű, hogy mivel nincs elég kereslet, ezért nem hozzák a fonalakat. A FONALAKAT...

    VálaszTörlés
  8. És hol van az a kint? Mert nálunk is "kint" van, mégsincsenek fonalak:(
    Nagyon tetszik ez a zöld sálad, kedvem van nekem is kötni egyet-kettőt, de nem tudnám őket mihez felvenni:(

    VálaszTörlés
  9. Évi, köszi megjött a video, én ezt eddig "1szemet leemelünk, egyet lekötünk és leemelt szemen áthúzunk" néven ismertem, megint tanultam vmit.:) ez a videó egyébként honnan van, esetleg megadnád a linket, bizti találnék más hasznosat is;) köszi (füles7)

    VálaszTörlés
  10. Timea: ok, nem vagyok egy nagy szaknyelven kötő. Ez van.

    Kriszti: a kint alatt nyugatot értettem, főleg USA, Anglia, de még Olaszország, Németország is el van kényeztetve...

    VálaszTörlés
  11. Timi: szakszerű tanácsokért (leginkább angol) és képekért/videokért az oldalt található linkjeimet nézegesd!

    VálaszTörlés
  12. Hát igen, élőben látva jobb, könnyebb választani. Azt gondoltam van valami leírás vagy "szabály" vagy valami amit te tudsz. :))
    Andihoz mindig készülök, hogy jó lenne menni, de amikor Győrbe megyünk, és az is elég ritka mostanában, akkor mindig szombaton délelőtt megyünk, nem jutok el a boltocskájába. Pesten talán a Burda boltban láttam elég sokféle fonalat. De már az is messzebb van tőlem mióta elköltöztünk a város közepéből. No de majd ősszel, mostanában mindenre ezt mondom. :)

    VálaszTörlés
  13. Évi, ne érts félre, nem azért írtam, elhiheted, hogy én sem szaknyelven kötök és még egyszer nagyon köszi a videót. A pulcsimintája, amit tervezek kötni a Fürge Ujjak mostani számából van. Sajnos nem ez az első alkalom, hogy nem megyek el a leíráson, mert olyan slendrián módon fogalmaznak.:S Mindjárt teszek képet magamhoz, hogy milyen is lesz.
    A linkjeidet már nézegettem, tegnap eset épp horgolni tanultam vieókkal;)ezek szerint a kötőset eddig még nem találtam meg.:S

    VálaszTörlés
  14. Évi, köszi a mintákat:))
    Teljesen elfeledjeztem a hímzéseimről:)))
    Nagyon szép a Margarétás sál is sztem! Ép 1 órája nézegettem a Margaréta fonalakat, de nem mertem venni, gondoltam, benézek hozzád, te mit ajánlasz:)))

    VálaszTörlés
  15. Margaréta: vetettem párommal bordót, terveim vannak vele :D

    VálaszTörlés
  16. Fürge Ujjakból nekem már nagyon elegem van... Mikor végre megtetszik egy olyan cucc, amit fel is lehet venni (mert legtöbbször egy-egy művész elszállt elképzelése, amit utcára nem lehetne felvenni...), arról kiderül, hogy vagy megfoghatatlan, miféle fonallal dolgozik, vagy épp maga a mintarajz rossz!

    VálaszTörlés
  17. ezek szerint nem csak nekem van rossz tapasztalatom FÜ ügyben:S remélem ezzel a pulcsival pozitívan fogok csalódni, ha egyszer végre sikerül a mintát megkötnöm:D (füles7)

    VálaszTörlés