9/08/2007

Kiri - kezdés


Többen kérdezték, hogy a Kiri mire utal. Nagyjából ez egy fantázianév, tudtommal... Nem a formát jelöli, nem is a mintát, amivel készült :) Bár létezik egy Kiri Janette Te Kanawa nevű operaénekesnő - talán rá gondolt a tervezőnő.

Fonal: Zsuzsától rendelt fonallal dolgozok, Canyon színben.
Tű: végeztem pár próbát, de végül a 4,5 mm-es tűmnél maradtam. Nagynak tűnik, de azt szeretném, ha légies lenne, finomka. Másrészt a szöszöknek is kell hely, hogy kiteljesedjenek :))
Minta: itt található!

A kezdés elég érdekes, Hortenzitától tanultam meg régebben. A lényege az, hogy úgy kezdünk, hogy ne látszódjon az, hogy mégis hol van az első három szem. Ehhez ígénybe veszünk egy másik fonalat, ami ideiglenesen a munkánk része lesz. Célszerű teljesen eltérő színt választani, aminek letisztult szálai vannak, semmi szöszösödés nincs...
Amit most kötünk, az a kendő középvonalának teteje, azaz a nyakunknál lévő rész, fent.


Tehát: horgolótűvel, vendégfonallal hurkoljunk 6-7 szemet. A szemek alsó szálába kezdjük belehúzni a kendő 3 szemét. (a fotókat kölcsönöztem, nem a kendő részei :))


Az én Kiri kendőmön ez így néz ki:


Ahogy az első szemet felszedük, úgy a másik kettőt is!


Ha megvan a három szem, akkor kössünk 14 sort lustakötéssel.


Vigyázzunk arra, hogy legyen egy szem valamelyik szélén, amit csak leemelünk. Én mindig az első szemet szoktam átemelni lekötés nélkül a tűről, de van, aki az utolsót szokta. Így a két szélén szép láncszemsor alakul ki.
A 15. sorban lekötjük a három lustaszemet, majd elkedjük felszedni a láncszemsor mentén a szemeket (oldalt 7 szemet). Eddig van 3 + 7 szemünk. A végén pedig elkedjük lebontani a horgolt szemeket, és az így felszabadult +3 szemet is a tűre kötjük...







Így összesen 13 lekötött szemet kaptunk. -->
Innen indul a minta :)

8 megjegyzés:

  1. jujj ez a kezdés nekem nagyon bonyi:( nem értem, hogyha 13szem van a tűn, hogy kezdem el a 3szemes mintát? mit csinálok a plussz 10szemmel? a Te kendődön nem látom, hogy hol van ez a rész:S

    VálaszTörlés
  2. Írtam, hogy a kezdés a nyakamnál van. onnan nő lefele...
    13 szem, amikor felszedtük, megfordulunk, akkor így alakul: 3 szélszem, 3 mintaszem, 1 középszem. 3 mintaszem, 3 szélszem... Ld: köv. bejegyzést!
    Így már ok?

    VálaszTörlés
  3. igen, köszi:) megvilágosodtam:) az kavar be nekem, hogy a teljes sornak csak a fele van lerajzolva (chart) és ugye 2szer kell kötni ill. a szélszemeket is figyelmen kívül hagytam(priulófej) de most már ok:)
    este ha lefeküdtek a gyerkőcök ki is próbálom, hogy lássam, hogy megy ez az új kezdés, már csak néhány óra:)

    VálaszTörlés
  4. Helen,gyönyörű lesz. Jöttem dolgozni, és igen nagy kéztetést éreztem, hogy elhozzam a fonalamat, de még egy RRt most be kell fejeznem. Hátha holnap, majd el tudom kezdeni.
    Ép ma délelőtt gondolkoztam, hogy annó volt egy olyan kezdésfajta, ahol segédfonal kellett. De fogamam sem volt, hol lehet a leírás (leginkább a pincében)de már nem is kell keresnem, köszi.

    VálaszTörlés
  5. Hát Évi, most feladtad nekem a leckét. Egyrészt háromszor olvastam el, mire megértettem hogy kell kezdeni. Másrészt ugye van egy gombolyag kid merinom, 4,5es körkötőtűm, és a tiéd olyan szép... de be kell fejeznem egy RR képet, aztán eldöntöm mi is legyen.

    VálaszTörlés
  6. Egy bombolyag biztos nem lesz elég, de még rendelhetünk :)

    VálaszTörlés
  7. Részemről mindig kérdés, hogy az "oda sor" számít egy sornak és a "vissza sor" már a másodiknak, vagy pedig az "oda sor" és a "vissza sor" együtt számít egy sornak? Tudom, amatőr a kérdés, pedig már sokat kötöttem.
    Piszkálja a fantáziám ez a Kiri kendő, annyira jó a leírás is, hogy lehet, hogy belevágok!

    VálaszTörlés
  8. Az oldalán kis hurkok képződnek, de mivel az első szemet leemeljük, így kétsoronként lesz egy hurok. Tehát dupla annyi sort kell kötnöd ahhoz, hogy megfelelő számú kis hurkot kapj a szélén.
    Egy sor: egy sor, vissza sor: második sor :)

    Így már tisztább kicsit?

    VálaszTörlés