11/09/2010

Bendegúz

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy naffejű Bendegúz, aki nagyon szerette a zserbót. Persze, mikor mondom neki, hogy zserbóhasú, akkor ingatja a fejét, és azt mondja, hogy ő nem is. Ő mindenféle sütit szeret. De mindenki tudja, hogy mi a nagy helyzet...

Bendegúz imádja a rántott halat, a tonhalas szendvicset és a halas pizzát. Itt Auckland városában azt szereti, hogy minden városnegyednek van saját kis bevásárló központja, ami sok boltból áll, és mindig van köztük mindenféle vendéglőcske is, mert az itteniek nagyon szeretik a pocakjukat! A legjobban ott is a fish and chips nevű ételt szereti, ami nem más, mint rántott hal, sült krumplival. De van, hogy sokszor átolvastatja velem az indiai, a kínai, a thai, a meki, a kfc, a burgerking, a subway kínálatát, de végül mindig fish and chipset kér. Vagy tonhalas szendvicset kell készítenem neki.
Szeretnétek tudni a receptjét? Ahogy Bendegúz szereti: veszek egy tonhalkonzervet, ami olajos, semmi plussz ízesítés nincs benne. Lecsöpögtetem, kicsit összetöröm villával, adok hozzá 2-3 evőkanál tejtölt, sót, borsot, friss, apróra vágott bazsalikomot (ha nincs, akkor petrezselymet). Kis citromlével megöntözöm, és egy kis mustárt is nyomok hozzá, meg egy kis gerezd foghagymát. Alaposan összekeverem. Bendegúzt távol tartom.
A francia kenyeret négy darabba vágom, majd azokat keresztbe is elvágom, a szendvicskrémet elosztom a négy szendvicsen, kis füstölt sajtot rakok a tetejére, és 5 percre bedugom a grillbe. Bendegúzt még mindig távol tartom.
Ha kijöttek a napozásból, teszek a tetejére salátalevelet, meg paradicsokarikát, meg uborkakarikát, meg mindenfélét, ami a kezem ügyébe kerül, meg kiteszem a majonézt, mustárt és társait, ha valaki kérne bele, de Bendegúz nem kér plussz öntetet. Ráillesztjük a kenyérdarab másik felét, és naaaagyra nyitjuk a szánkat, és ropogtatva megesszük :)

Hogy mit kell még tudni Bendegúzról? Fázós. Ha hűvös van, akkor kéri a kapucnis felsőjét és a sálját, ha kevésbé, akkor csak a felsőt. Ha szépen süt a nap, szereti süttetni a csokis pocigombját. Ha viszont nem hűvös van, hanem hideg? Ki sem megy! Kivéve, ha gazdi a zsebébe rejti, és ott csendben átvészeli a hideget.

Hogy ki az ideális jelölt Bendegúznak? Aki szintén édesszájú. Meg szeret finomakat és jókat enni. Aki szereti a meleget, és alaposan befűt télen. Azt nagyon szereti ez a hosszúlábú naffejű.

Én azért hozzátenném, hogy szereti a fonott kosárkákat és a kalapokat is. Amíg nálam lakik, csakis a kalapomban hajlandó aludni.

***

Bendegúzhoz is csudajó új zélandi fonalakat használtam. Buksija és teste darált dió színű, a füle, orra, végtagjai és pocigombja pedig csokimáz színű gyapjúból van. Most először használtam igazi mackószemeket, sikerült vásárolnom, aminek nagyon örültem. Bendegúz szeme fekete, de a szélén enyhén baracklekváros színű beütés van.
Bendegúz fehér sálat kért, ami hosszú és nem pöndörödik, és legalább kétszer a nyaka köré tud tekerni. Nem akart mohairt, mert a szőrös sál a lányoknak való. A kék kapucnis felső igen jó szolgálatot tesz, mert az is gyapjú, és szuperül tartja a meleget, nehogy megfázzon ez a szegény mackó.
Bendegúz kicsit másabb, mint a többi naffejű. Nem csak a szeme miatt. Ő a nagy pocija mellé (eddig nincs változás) elég hosszú lábakat is kapott :) Azt mondta, hogy pont jó, neki így áll jól. Szerintetek?

2 megjegyzés: