3/17/2009

Penguins. Lovely.

Már sokszor akartam írni a Twilight Saga-ról. Aztán valahogy nem írtam, mert ez a blog mégsem arról szól. Vagyis igen, mert már régebben is írtam személyes dolgokat, sőt könyveket is, ez pedig mindkettő: személyes és könyv is.
Január közepefele láttam először a filmet. Igazán csak arra voltam kíváncsi, hogy mi lehet az a film, ami ekkora kultusszá kezd alakulni, amiért ennyien rajonganak. Annyit tudtam, hogy valami szerelmes-vámpíros sztori. Mit lehet még ebből kihozni? Ráadásul úgy, hogy tömegeket visz kárhozatba...

De persze, itt nem egészen ennyiről volt szó - mint rájöttem kb. 15 perc után. Először csak hümmögtem, és megállapítottam, hogy tiszta szégyen: egy tinikről szóló film tetszik. Kéretik nem megítélni, én is csak gyarló ember vagyok :D
Aztán nem sokáig kellett várnom, jött a mély elhatározás, hogy el kell olvasnom. Tudtam, hogy csak az első kötet jelent meg magyarul, így inkább az angol mellett döntöttem, amiből már megjelent mind a négy kötet.

Hogy mi tetszett benne? Sok minden. Hogy vicces, meg izgalmas, hogy a szereplők maiak, hogy sok szereplő annyira emberi, és annyira közel áll hozzám esetlenségével, makacsságával, aranyosságával, őszinetésegével, ideális pasiságával... Stephanie Mayer úgy meséli Edward és Bella történetét, hogy folyamatosan izgalom alatt tart minket. Az első kötet alatt végig olyan furcsa érzésem volt, mintha valamiféle első szerelem érzését élném át. Kicsit féltem, hogy egyszerre átcsap valami erotikus ereszdelahajamba, de nem, végig megmaradt ez a visszafogott feszültség, amitől izgalmas volt :) Persze, nem csak kettőjükről szól a történet, érdekes figurákkal van tele a Twilight. Aztán a második kötet csak fokozza a dolgot, nem elég a vámpírság, jöhet az újabb fantázia lény :D
Ez a könyv képes volt ébren tartani hajnalig... ami persze, másnapi beesett szemeket és Bellaságot okozott, én is törtem/zúztam magam, mert annyira fáradt voltam napokon keresztül, hogy rendszeresen balesetek értek.

Tetszett :) Számomra egy nagyon emlékezetes könyvélény. Nem is akármilyen.

Visszatérve a filmre: hiányoltam belőle pár dolgot, (mint pl. Alice történetét...) ami benne volt a könyvben, és furcsának találtam pár szereplő összevonását egy-egy karakterbe... de alapvetően megfogta a könyv hangulatát.

Azért kíváncsi lennék, ha újra elolvasnám az első kötetet, ugyanazt a hatást érné-e el nálam, mint először? :D

A könyvekről még valami: örülök, hogy a magyar kiadás megőrizte az eredeti könyvek borítóját, nagyon találóak és szépek! Plussz pont érte!

30 megjegyzés:

  1. Annyira megnyugtató, hogy nem csak én vagyok fanatikus...
    Én a könyvet olvastam először (a te ajánlásodra), és nem tudtam letenni. Nagyon durva hét volt, meló, vizsgák, de mégis... 1-2 órákat aludtam inkább, és nem is akartam elhinni, hogy egy vámpíros könyvet olvasok ennyire (bevallom: ez volt az első). Meg mikor a második mondatnál kiderült, hogy Bella 17 éves, kezdtem aggódni, de felesleges, volt, ez azért nem tipikus tinikönyv.
    Aztán olvastam kritikákat a neten, negatívat is, minden mondattal egyetértettem, de mégis úgy éreztem, hogy ez azért több annál, mint amit felületes olvasásra észlelsz. Két napig tartott, amíg variáltam, hogy mit olvassak utána, aztán újra elkezdtem. Igaz, most már angolul, mert így megvettem mind a négy kötetet. Most a héten nem is erőltetem annyira, jönnek velem Kubába :-) Csak nehogy már az odaúton elolvassam.
    A filmet egyébként én csak múlt héten láttam, ennek kedvéért leléptem melóból, és egyedül elmentem :-) Multiplexbe, mert nagy képernyőt akartam. Elvarázsolt, már rendelés alatt a DVDm, április 28 után érkezik, alig várom, meg fogom nézni párszor a falon is :-)
    Hú, bocsi, kicsit hosszú lett, akár a blogomba is írhattam volna :-)

    VálaszTörlés
  2. Komolyan az én ajánlásomra kezdted el olvasni? :D Ez nagyon jól esett :))

    Egyedül filmezni... annyira sajnálom ilyenkor, hogy olyan távol lakunk egymástól. Sokszor éreztem azt, hogy mi aztán tudnánk választani jó filmeket. Amolyan pasimenteset... Néha kell ilyen!

    Vámpíros-sztori: még én se olvastam. Sztem nem is fogok... valahogy nem vonzanak azok a történetek, ami tucsog a vérben.

    VálaszTörlés
  3. Jah, és még valami: szeretem a hosszú kommenteket :) Értsd: nagyon szeretem a hosszú kommenteket :D

    Azért tessék élvezni a szikrázó ;) napsütést!

    VálaszTörlés
  4. Akkor jó :-)
    Igen, szerintem is jókat tudnánk együtt filmezni, és igen, a te ajánlásodra, mert már kifigyeltem, hogy sok tekintetben nagyon hasonló ízlésünk van (pedig, egy csomó területen meg mintha ég és föld lennénk). Szóval adtam neki egy esélyt, és nem bántam meg.
    És tényleg az a vicc, hogy ha csak a felszínt nézem, akkor igaza van annak, aki azt mondja, hogy túl egyszerű, hogy ismétlődnek a párbeszédek, hogy az igazi szerelem nem ilyen, hogy ... (a goodreads-en is és a shelfarin is találtam kritikákat róla), de ez a könyv mélyebb, mint elsőre látszik.
    Egyébként kíváncsi lennék (erre te nem tudsz szerintem válaszolni) - nekem a film közepére sikerült elfogadnom Edwardot, addig nagyon küzdöttem, hogy összehozzam a bennem lévő képpel - aztán már nagyon bejött. Más is volt így ezzel?

    VálaszTörlés
  5. Nekem a húgom a fanatikus rajongója a sorozatnak, olvasta az összes könyvet, volt hogy egy nap megnézte többször a filmet :) Én eddig kétszer a láttam, a könyvet egyelőre nem sikerült megkaparintanom a húgom kezéből :D De szándékomban áll.. :)

    VálaszTörlés
  6. nálunk épp a lányom olvassa...elcsenjem tőle? :)

    VálaszTörlés
  7. Ugye milyen jó volt?! Én azóta is a hatása alatt vagyok, van hogy csak felütöm valahol, és elolvasok egy fejezetet:)

    VálaszTörlés
  8. Enigma: ne. Csak akkor, ha vállalod az éjszakázást, a zombulást és mohó vágyat a többi kötet után... Lányodnak hogy tetszik?

    VálaszTörlés
  9. Meg akkor is olvassátok el, hogy tudni akarjátok, miféle idézet az, ami a bejegyzés címe :D

    VálaszTörlés
  10. Jesszus ez most esett le, eddig nem értettem hogy jönnnek ide a pingvinek :DDD

    VálaszTörlés
  11. Az én kommentem rövid, csupán annyi: köszönöm!;)) :x:x:x

    VálaszTörlés
  12. hát, mire hazaértem, kiolvasta...betegecske a kis drágám :)...én meg akkor zombulok :)

    VálaszTörlés
  13. Nagy kedvet csináltál hozzá! Feltétlenül megnézem, elolvasom. Milyen sorrendben érdemes?

    VálaszTörlés
  14. Én jobb szeretem úgy, hogy olvasom, aztán filmet nézek, de ebben az esetben fordítva történt. Azért így se volt rossz :) Tudod, megnézem a filmet, van benne x db információ, aztán elolvasom a könyvet és abban van x az y-on információ... Mint valami rendezői, kibővített változat. Ráadásul elég jó leírásokkal (nem jókai féle...) szemlélteti a látványvilágot, szóval nagyon élvezetes!

    De te tudod. Egy biztos: még nem jött ki dvd-n, csak valami vacak mozis felvétel kering mindenfele... De ha most elkezded a könyvet, addigra lesz dvd ;)

    VálaszTörlés
  15. Megnézem, hogy az itteni könyvtárból meg tudom-e szerezni. Mostmár engem is izgat. :)

    VálaszTörlés
  16. Akkor irány a könyvesbolt! :)

    VálaszTörlés
  17. Zsófi, nálatok biztos van :) Külföldiül már nagyon régóta nyomatják, itthon még csak most kezdenek ébredezni mély álmukból. Előnyükre legyen mondva: legalább a fordító színvonalas író...

    VálaszTörlés
  18. Megnéztem a könyvtárban, van az 1. részből 6 példány, és 62 várakozó olvasó. Figyelembe véve, hogy 3 hétre lehet kölcsönözni, ami kétszer hosszabbítható, nem tudom, mikor jutok hozzá. :( De azért reménykedem. :)

    VálaszTörlés
  19. Zsófi, adsz egy emilcímet? Írnék neked egy levelet :)

    VálaszTörlés
  20. zsbeki@ a végét úgyis kitalálod. :)

    VálaszTörlés
  21. Hát igen, az én férjem is nevetett, hogy kétszer egymás után elolvastam. Azóta persze már ő is a második olvasásnál tart:)))))))

    VálaszTörlés
  22. Nem mondod, hogy a férjed is elolvasta. Kétszer meg végképp alig bírom elképleni.
    Nem is. Nem tudom elképzelni. Szuperszenzitív pasid van, tudod-e? :D

    VálaszTörlés
  23. Én tőletek hallottam róla először....
    Szuper a könyv, és bennem is pont ilyen érzéseket keltett, mint ahogy írtad, olyan furcsa bizsergés volt végig ahogy olvastam.
    Számoltam...számoltam...1000 év mire magyarul megjelenik a többi, így megrendeltem a Bookline-on a 3-4 részt angolul... remélem elég erős lesz a kísértés, hogy nekiálljak idegen nyelven könyvet olvasni....
    A filmet még nem láttam, egyenlőre nem vágyom rá, hogy megnézzem, mert félek, hogy csalódás lesz a könyv után. De idővel biztos rászánom magam...
    Köszi, hogy megismerhettem tőletek.

    VálaszTörlés
  24. elolvastam, megnéztem, kész vagyok.....
    és szerintem a film sem csalódás....
    minket nagyon lenyűgözött...

    VálaszTörlés
  25. :D :D Ez jó :D Üdv a klubban! Lehet módosítani a szavazatodat a jobb felső sarokban :D :D

    Szóval tetszett. :D Nemsokára jön a köv. kötet ;)

    VálaszTörlés
  26. módosítottam :)...ma reggel arról ment a vita, melyikünk olvassa először majd a második részt, sajnos én csak magyarul vagyo erre képes...ja, és Lili tud már részleteket, azt mondtam neki, agyoncsapom, ha egyet is elárul :)...különben , meg ha sokat ugrál, eltiltom, mert ő még csk 13 éves, a könyv meg korhatáros :)

    VálaszTörlés
  27. Itt egy újabb függő! Jelentem, olvastam az első könyvet, láttam a filmet. Egyfolytában a többi könyv jár az eszemben, hogy hogy fogom őket olvasni. Kellemes bizsergetős napjaim vannak, köszönöm. :))))

    VálaszTörlés
  28. Örülök, hogy tudtam ajánlani valamit, ami tetszik :) Ez adta az ötletet a köv. szavazáshoz :)

    VálaszTörlés
  29. El sem fogod hinni. Pár órája beszéltünk csak erről a könyvről és már itt van nálam az asztalon:-) Nem merem kinyitni, mert hátha megzavarnának az olvasásban az ügyfelek:))))))

    VálaszTörlés